Tus Noticias de La Ribera

La Casa de la Música de l'Alcúdia compleix 30 anys

Fa 30 anys que la música a l'Alcúdia va trobar la seua casa. Una casa on aprendre, on compartir, on somiar i, sobretot, crear. Crear història viva d'un poble que està camí de celebrar els seus 770 anys.

Aquesta casa va tardar, però arribà. Des de la fundació de la banda de música l'any 1844, aquesta ha anat a allotjant-se en diversos locals, adaptant-se a les necessitats i lluitant també contra les adversitats. Cada casa, cada seu, ha marcat la seua història. La primera seu de la Banda de Música va ser al carrer Barrera, conegut actualment com el carrer Colon. L'any 1884, van haver d'abandonar aquesta seu i es va traslladar a assajar als trulls i les almàsseres que tenia Vicent Boix en l'antic Camí Reial, avui en dia el carrer Joan Baptista Osca.

Però, la banda necessitava una seu pròpia, ja que continuava creixent i, al voltant de 1891, la seu de la Banda es traslladà a un local que es construeix sobre un terreny annex a l'església, el mateix que en algun temps havia sigut el cementeri del poble.

Un dels locals més estables que va tindre la banda fou un local d'acadèmies, el "Musical". Aquest local, situat al carrer València, el van estrenar els músics l'any 1934. En 1962, després d'un nefast procés judicial, els músics es van veure obligats a abandonar-lo.

La banda que, anys abans, havia guanyat el primer premi de la Secció Especial veia caure el nombre de músics, al voltant d'una vintena, es quedava de nou sense llar. Uns mesos després d'haver d'abandonar l'antic local, en van comprar un de reduïdes dimensions. Aquest hi estava ubicat al carrer Mossèn Marqués.

Casa de la Cultura.
A partir d'aquest moment, i amb Arturo González com a director, la projecció va augmentar, i el treball diari i l'entrada de músics joves va revitalitzar la banda. Al temps, la banda va trobar una nova llar dalt de l'antic magatzem d'abonaments de la cooperativa.

L'any 1987 es va inaugurar la Casa de la Cultura i, a partir d'aquest moment, la banda assaja a l'actual sala Ovidi Montllor. La construcció de la Casa de la Cultura atorga a la banda una sala en millors condicions per poder practicar la seua música, així com també una sala d'auditori.

Sols 4 anys va estar allotjada la banda a la Casa de la Cultura ja que, l'any 1991, li tenia preparada una gran notícia.

LA CASA DE LA MÚSICA
L'Ajuntament de l'Alcúdia, aleshores presidit per Celio Crespo, havia ficat en marxa la rehabilitació de l'antic escorxador, un edifici que data de l'any 1929. La rehabilitació d'aquest edifici proporcionaria a la música del nostre poble una seu estable, amb millors condicions, i espais per a la formació dels nous músics.

El 27 d'abril 1991 es va inaugurar la Casa de la Música, celebrant una gran festa al pati, ambientats amb les peces "Como las propias rosas" i "El tio Ramon", interpretades pels músics de la Filharmònica Alcudiana. Es van crear aules i espais amples per poder realitzar assajos d'agrupacions nombroses, així com espais destinats a la secretaria del centre i, també per a la memòria arxivística de la banda de música. En 30 anys, l'edifici ha viscut nombroses remodelacions i adaptacions, així com la creació d'una sala d'audicions, el condicionament acústic de les aules, l'ampliació de l'aulari i la dotació de nous mitjans que faciliten l'aprenentatge de la música en els nostres temps.

La banda de música interpretant les primeres melodies a l'interior de la nova casa.

També ha canviat, al llarg d'aquests 30 anys, l'aspecte de la sala d'assajos, que en els últims anys ha buscat convertir-se en una font de memòria històrica. Enguany fa 30 anys que, gràcies a l'Ajuntament de l'Alcúdia, podem gaudir al nostre poble d'una seu per a la Banda Simfònica, la Banda Juvenil i l'Orquestra de la Filharmònica Alcudiana, l'Agrupació de Músics Veterans de la Ribera del Xúquer, el grup de percussió PK-Art de l'Alcúdia, l'Orquestra de Saxofons de la Comunitat Valenciana (ORSAXCOVA), la coral Nova Creació de l'Alcúdia així com totes les dependències del Centre Professional de Música de l'Alcúdia.

Enguany compleix 30 anys la nostra casa, la Casa de la Música.

 

VER ENLACE.

 

Noticias #Cultura#L'Alcúdia

La Ribera

TNR

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA